Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, erkek farelerde cinsel aktiviteyle ilgili beyin devresinin haritasını çıkardı. Çalışma, erkeklerde cinsel dürtü, davranış ve ödülün tek bir merkezden çıktığını gösteriyor.
Vücudumuzda başka pek çok şey gibi cinsellik de beynimiz tarafından yönetiliyor. Bilim, erkek cinselliğini beyinde yönlendiren merkezi bulmuş gibi gözüküyor.
Psikiyatri ve nörobiyoloji alanlarında uzman Prof. Dr. Nirao Shah, ‘Erkek memelilerin beyinlerinde cinsel dürtü, libido, çiftleşme davranışı ve hazzı kontrol eden bir devre belirlediklerini’ söyledi. Araştırma sonuçları saygın akademik dergi Cell’de yayınlandı.
Çalışmada, erkek farenin bir yabancının dişi olduğunu anladıktan sonra libido merkezi harekete geçiyor, bu da çiftleşme eylemlerini gerçekleştiren ve hazzı tetikleyen alt beyin merkezlerini uyarıyor ve erkek fare fırsat çıktığında bu davranışı tekrarlamaya koşullanıyor. İstekli bir dişi olduğu takdirde bu devre, boşalmadan sonra yeniden aynı döngüye giriyor.
Araştırmacılar, bu devreyi oluşturan nöral bağlantıları titizlikle haritalandırmak için en son görüntüleme tekniklerini kullandı. Bir başka detay da, deneylerde kullanılan farelerin daha önce hiç dişi görmemiş olması. Bilim insanları, beyin faaliyetlerinin sosyal etkilerle şekillenmediğinden emin olmak için, anneleri dışında dişi fare görmemiş bakir yetişkin erkek fareleri kullandılar.
Çiftleşme dürtüsü, davranış ve tatmini yöneten sinirsel devrede dürtü pembeden yeşile doğru akıyor. Görsel: Stanford.edu
Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi İnternet sitesinde yayınlanan yazıya göre Prof. Nirao Shah, “Eğer bu merkezler insanlarda da varsa bu devreleri düzenlemek için kullanılabilecek küçük moleküller tasarlamak mümkün olabilir” diyor.
Araştırma bulguları erkek cinselliğiyle ilgili potansiyel ilaç çalışmalarının önünü açabilir. Örneğin cinsel isteksizlik çeken erkeklerde devrelerin uyarılmasına ya da hiperaktif cinsel dürtüleri olan erkeklerin beyinlerindeki seks devrelerini azaltılmasına yarayan ilaçlar geliştirilebilir. Shah, “Bu tür ilaçlar sayesinde vücuttaki küçük damarlarda kan akışını artırmak yerine, cinsel isteği kontrol eden beyin bölgesini güçlendirmek veya azaltmak mümkün olacak” diyor.
Ayrıca, erkek ve dişi memeliler arasında doğuştan gelen farklılıkların ve insan cinselliğini belirleyen etkenler de bu araştırmayla daha iyi anlaşılacak.