Japonya'da Fukuşima Nükleer Santrali'nden Pasifik'e arıtılmış atık suyun boşaltılmaya başlaması hem Fukuşimalıların hem de komşu ülkelerin tepkisiyle karşılanırken, Başbakan Kişida Fumio 'güvenli ve lezzetli' olarak nitelendirdiği Fukuşima balığından yedi.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio dün sosyal medyada paylaşılan bir videoda geçen hafta arıtılmış atık suyun boşaltılmaya başladığı Fukuşima’dan getirilen balığı yerken görüldü. Kişida’nın saşimi yerken, balığın ‘çok güzel’ olduğunu söyledi ve halkını Fukuşima’yı desteklemek için bu ‘güvenli ve lezzetli’ deniz ürünlerinin tadını çıkarmaya çağırdı.
Videoda Kişida’nın diğer üç bakanla sadece saşimi değil, Fukuşima’dan getirilen haşlanmış domuz eti, meyve, pirinç ve sebze yediği de görüldü. Kişida’nın bu hareketi, Çin’in Japonya’dan deniz ürünü ithalatını tamamen yasaklamasının ardından geldi. Japonya, en büyük deniz ürünü müşterisi olan Çin’den ithalata getirdiği yasağı kaldırmasını talep etti ve söz konusu yasağı Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet edeceği konusunda uyarıda bulundu.
Japanese Prime Minister Fumio Kishida and several members of the government publicly ate fish and seafood from the ocean, where purified water is dumped from the Fukushima nuclear power plant.
In this way, the officials are trying to show their confidence in the quality of water… pic.twitter.com/9gUfL47wfz
— NEXTA (@nexta_tv) August 30, 2023
Öte yandan Kişida’nın hareketi, 26 Nisan 1986’da Pripyat’taki Çernobil Nükleer Santrali’nin 4 numaralı reaktörünün patlaması sonrası başlayan faciada, Karadeniz’deki çay bitkilerinin etkilenmediğini göstermek için kameralar önünde çay içen dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’ı hatırlattı.
2011 yılında deprem ve tsunami ile büyük hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki atık su bugüne kadar tanklarda depolanıyordu ancak Japonya’nın artık yeni tank inşa etmek için bir alanı kalmadı. Dolayısıyla hükümet Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na başvurarak, söz konusu atık suyu Pasifik’e boşaltmak istedi.
Yaklaşık 500 olimpik yüzme havuzuna eşdeğer 1 milyon metrik tondan fazla atık suyun 30 ila 40 yıllık bir süreçte boşaltılması planlanıyor. Bu boşaltma işlemi, mühendislerin enkaz halindeki üç reaktörden radyoaktif yakıtı çıkarmaya başlamasına olanak tanıyacak.
Ne var ki bu atık suyu boşaltma işlemi hem Fukuşimalılar hem de komşu ülkeler tarafından hoş karşılanmadı. Çin’deki Japon okullarına ve konsolosluklarına tuğla ve yumurta saldırıları gerçekleştirildi. Japon hükümeti, çevre ülkelerde yaşayan vatandaşlarına kendi güvenlikleri için dikkat çekmemeleri uyarısında bulundu. Japonya’daki işletmeler ise Çin’den gelen aramalarla taciz edildiklerini bildirdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, dün yaptığı açıklamada salınan suyun güvenli olduğunu tekrar dile getirdi. Adelaide Üniversitesi’nden nükleer uzmanı Tony Hooker, The Guardian’a verdiği demeçte, “Nükleer santrallerdeki trityum yıllardır çevreye ya da sağlığa hiçbir zararlı etkisi görülmeden sulara boşaltılıyor” dedi.
Ancak Greenpeace, filtreleme sürecinin kusurlu olduğunu savunuyor ve gelecek yıllarda ‘devasa’ miktarlarda radyoaktif maddenin denize yayılacağı uyarısında bulunuyor. Greenpeace Güneydoğu Asya nükleer uzmanı Shaun Burnie, Japon hükümetinin ‘dünya okyanuslarının zaten büyük bir stres ve baskıyla karşı karşıya olduğu olduğu bir dönemde yanlış bir çözümü tercih ederek denizi yıllar boyunca kasıtlı olarak radyoaktifle kirlettiğini’ söyledi.