Bilim Teknoloji 5 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Beş liseli kuş gibi uçan istihbarat robotuyla Türkiye birincisi oldu

İzmir'in Karabağlar'da bir devlet lisesinin öğrencileri, askeri istihbarat alanında kullanılması amacıyla otonom robotik kuş 'Firnas'ı tasarladı. Mucit gençlerin projesi, MEB'in 'Başarılı Örnekler Sergisi' yarışmasında Ar-Ge ve proje uygulamaları alanında Türkiye birincisi seçildi.

  • 10Haber news

Karabağlar ilçesindeki Necmettin Erbakan Teknoloji Fen Sosyal Bilimler Anadolu İmam Hatip Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Nezir Bozkurt, Deniz Özer, Mustafa Turan Yalçın, Abdulsamet Ceylan ve 10’uncu sınıf öğrencisi Burak Çalgın, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mert Yalçın’ın danışmanlığında askeri istihbarat amaçlı kuş gibi kanat çırpan ‘otonom robotik kuş’ tasarladı. Sekiz ay süren kodlama ve montaj çalışmalarının ardından ekip otonom robotik kuşu uçurmayı başardı. Projeye de Emeviler döneminde yaşamış ve tarihte ilk kez, kanatla uçmayı denemiş alim olan Abbas İbn Firnas’ın ismi verildi. Firnas Projesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Başarılı Örnekler Sergisi’ yarışmasında Ar-Ge ve proje uygulamaları alanında Türkiye birincisi oldu.

Alçak intifada sessiz çalışıyor

Proje hakkında bilgi veren Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Proje Danışmanı Mert Yalçın “Projeyi öğrencilerimizle askeri istihbarat sağlamak amacıyla kullanılması için tasarladık. İnsansız hava araçları istihbarat amaçlı görüntü alırken sorun yaşayabiliyor. Teröristler insansız hava araçlarını görebiliyor. Oraya askeri birlik gidene kadar teröristler yer değiştirmiş olabiliyor. Bizim aracımız kuşa benzediği için aşağıdan bakıldığında kanat çırpma hareketi sayesinde kuş olarak algılanıyor. Ayrıca bizim kuşumuzda pervane yok. Bu nedenle ses çıkarmıyor. Ayrıca dron pervanesi nedeniyle çıkardığı ses yüzünden belli olmasın diye yüksek irtifaya çıkmak zorunda kalıyor. Bu nedenle daha az kaliteli görüntü alınıyor. Bizim kuşumuz daha alçak irtifadan fark edilmeden uçabildiği için daha iyi görüntü alabiliyor. Sessiz olması, kamufle edilebilmesi, süzülerek hareket edebilmesi, aniden dönüş yapabiliyor olabilmesi gibi önemli. Fark edilmemesi ve alçak irtifadan görüntü alabilmesi gibi artı özellikleri var. Dünyada sadece bir şirketin otonom kuş projesi var. Türkiye’de böyle otonom bir çalışma yok” dedi.

Süreç uzun sürdü

Öğrencilerden Mustafa Turan Yalçın “Ekip olarak projenin her aşamasında çok heyecanlıydık. Liseler arasında ilk defa böyle bir projeyi biz yaptık. Özverili olmamız gerekiyordu. Araştırma süreçleri uzun sürdü” diye konuştu.

Abdulsamet Ceylan ise “8 aylık bir süreç oldu. Sabah akşam çok uzun bir süreçti. Birçok Ar-Ge çalışması yaptık. Özel zamanımızdan ayırmamız gerekti. Buna da değdiğini söyleyebilirim. Projemizin uçtuğunu görmek gerçekten büyük bir mutluluk. Verdiğiniz emeğe değiyor. Projenin geleceğini açık görüyoruz” diye konuştu.

Lisenin müdürü Abdullah Mesut Ürünoğlu da “Öğrencilerimizi projelerle hem akademik geleceğe hem de teknolojik altyapıya katkı sağlamaya hazırlıyoruz. Çocuklarımız başta TÜBİTAK olmak üzere birçok yarışmaya da hazırlıyoruz” dedi.

Teknofest'te birinci olan Edirneli öğrencilerden yeni proje: Erken Uyarı SistemiTeknofest’te birinci olan Edirneli öğrencilerden yeni proje: Erken Uyarı Sistemi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.