Kenya, Brezilya ve Türkiye'den üç kadın sanatçı kendi ülkelerindeki kadın mücadelesi ve eşitliğini desteklemek için güçlerini birleştirdi. Ortaya da 'Feminism in Pictures/ Resimlerle Feminizm' isimli kitap çıktı.
Türkiye'deki kadın mücadelesini resimleştiren isim Selen Sarıkaya Eren. Sanatçının çizimlerinde 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır', 'Asla Yalnız Yürümeyeceksin', 'Pes Etmek Yok' gibi sloganlar yer alıyor.
Kenya, Brezilya ve Türkiye. Birbirinden farklı kültürleri olan bu ülkelerden üç kadın sanatçı kadınların eşitlik ve yaşam mücadelesine dikkat çekmek için bir araya geldi. Ortaya da ‘Feminism in Pictures/ Resimlerle Feminizm’ isimli kitap çıktı.
Türkiye’deki kadın mücadelesini resimleştiren isim Selen Sarıkaya Eren. İtalya’da yaşayan sanatçı Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini ve kararla ilgili protestoları internetten takip edebilmiş. Kadın cinayetlerinin ve ev içi şiddetin azalmadan devam ettiği Türkiye’deki kadın mücadelesine yaratıcı vizyonuyla destek vermek için bu kitabın bir parçası olmaya karar verdiğini söylüyor sanatçı.
Sarıkaya Eren kitap için yapacağı çizimlerde en başta kadın cinayetlerine odaklanmayı düşünmüş, ancak sonra illüstrasyonların ve sanatın esas gücünün insanlara güç verebilmek olduğuna karar vermiş. Kitapa İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili protestolar ve Türkiye’deki kadın hareketinde sembol haline gelmiş sloganların yer aldığı illüstrasyonlarla katılmış. 30 yaşındaki sanatçı çizimleriyle bu konuda farkındalık yaratmak istediğini söylüyor.
‘Feminism in Pictures’ kitabında yer alan Selen Sarıkaya Eren çizimleri.
Eren’in çizimlerinde ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’, ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’, ‘Pes Etmek Yok’ gibi sloganlar yer alıyor. Sanatçı Guardian’a verdiği demeçte “Kadınların birbirlerini korumak ve güçlendirmek için bir arada durdukları umutlu bir noktaya değinmek istedim” diyor.
Kitapta ayrıca Kenyalı sanatçı Nancy Chelwek’in ülkesinde otobüste taciz edilen bir kadını ve çevresindekilerin tepkisini anlatan çizimleri ile Brezilyalı sanatçı Helô D’Angelo’nun ilham ülkesinin en önemli aktivist ve politikacılarından Sônia Guajajara’nın hikâyesini anlatan çizimler de yer alıyor.