Hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminin askeri tesisi, 1970'lerin plaj ve eğlence merkezi Ataköy Baruthanesi kültür merkezi oldu. İBB Mirası tarafından restore edilen Baruthane kütüphanesi sergi ve etkinlik salonuyla İstanbulluları ağırlıyor.
Osmanlı döneminin en önemli askeri tesislerinden biri artık kültür sanat merkezi. İstanbul Ataköy’deki 324 yıllık Baruthane kapsamlı restorasyonun ardından kapılarını açtı. 18. yüzyıla uzanan hikâyesiyle endüstri mirasının en önemli örnekleri arasında yer alan Ataköy Baruthanesi Cumhuriyet döneminde de geçmişte askeri tesis olarak kullanılmıştı. Bir dönem Ataköy Plajı’nın içinde kalan tarihi yapı sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak bir alana dönüştü. Etrafındaki çok sayıda gökdelenin arasındaki tek yeşil alandaki yapı sahil yürüyüşü yapan bölge sakinlerinin de ana rotası üstünde. İBB Miras tarafından özgün dokusu esas alınan Baruthane kapsamlı bir restorasyon geçirdi. Tarihi yapı İBB Kültür tarafından hazırlanacak ücretsiz konser, tiyatro, atölye, söyleşi ve çocuk etkinliklerine ev sahipliği yapacak.
1700 yılında Osmanlı Padişahı 2. Mustafa tarafından yaptırılan Baruthane-i Amire ve Âsitâne-i Saadet Baruthânesi gibi isimlerle anılan tarihi yapı 1765, 1785 ve 1791’de onarım gördü. 1793’te 3 Selim döneminde Baruthane Nazırlığı’nın kurulmasının ardından Gelibolu ve Selanik Baruthaneleri’yle birlikte Ataköy Baruthanesi de buraya bağlandı. Bu dönemde Baruthane’ye bir hünkar kulesi inşa edilmişti. Kule bugün Millet Bahçesi sınırları içinde yer alıyor. 1986’da modernize edilen askeri tesis, savaşlarla geçen Osmanlı’nın son döneminde kritik rol oynamıştı.
Tarihi yapı 1700’de açıldıktan sonra özellikle yangınlar nedeniyle pek çok kez onarım gördü.
Cumhuriyet döneminde Askeri Fabrikalar İdaresi’ne, 1955 yılında ise Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na devredilen Ataköy Baruthanesi 1970’li yıllarda ise plaj tesisinin bir parçası olmuştu. Hatta bu dönem İstanbul’un en ünlü diskolarından biri de büyük bir yangınla kül olana kadar burada faaliyetteydi. 1972 yılında Ataköy Turistik Tesisleri olarak kullanılan bölge bu özelliğini 1980’li yıllara kadar sürdürmüştü. Sonraları bölge uzun süre atıl vaziyette kalmış, 2018’de de Ataköy Millet Bahçesi adıyla yeniden açılmıştı.
Ataköy Plajı 1970’lerde İstanbul’un en çok rağbet gören plajlarından biriydi.