'İstanbul'un Sakinleri', 'Bir Cümlelik Aşklar' ve 'Lunapark Kapandı' gibi eserlere imza atan Mario Levi hayatını kaybetti. 66 yaşında ölen yazar, Haldun Taner Öykü Ödülü ve Yunus Nadi Roman Ödülü kazanmıştı.
İstanbul bir değerini kaybetti. Yazar Mario Levi, 66 yaşında hayata veda etti. Kitaplarında sıklıkla İstanbul’u konu edinen yazarın ölüm haberin Buart Sanat Atölyesi şu paylaşımla duyurdu: “Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata, bizlere kattıkları için minnettarız…Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz.”
1957’de İstanbul’da dünyaya gelen Mario Levi 1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi’nden, 1980 yılında da İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975 yılında kaleme alan yazar, 1980’li yıllarda çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazmaya başlamıştı. Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat ve Argos’un yanı sıra son dönemde Oksijen’de de yazılara imza atmıştı.
Mario Levi, yazar kimliğinin yanı sıra üniversite hocalığı ve radyo programcılığı da yapıyordu.
1984’ten itibaren dergi ve gazetelerde yazılar yazmaya başlayan Mario Levi, 1986’da da ilk öykü kitabını yayınladı. ‘Jacques Brel: Bir Yalnız Adam’ın ardından 1990’da yayınladığı ‘Bir Şehre Gidememek’ ile Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan yazar, En sevilen kitaplarından ‘İstanbul Bir Masaldı’yı 1999’da okurla buluşturdu. Çok satanlar listesine giren roman 2000’de Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Yazar kimliğinin yanı sıra gerçek Yeditepe Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık dersleri de veren Mario Levi, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi farklı alanlarda içerik üretti. Kendisini bir İstanbul aşığı olarak tanımlayan yazar, ince espri anlayışıyla da tanınıyordu.
Mario Levi’nin ölüm haberi sonrası edebiyatçı dostları üzüntülerini sosyal medyada paylaştı. Semih Gümüş, sosyal medya hesabı X’ten “Sevgili Mario Levi’yi kaybetmişiz. Çok ama çok üzücü. Edebiyatımızın çok değerli yazarı, kuşağımızın özel bir kişiliğiydi o. Duruşu, gülüşü ve bütün yazdıklarıyla hatırlayacağız” dedi.
Yazar Seray Şahiner, “Mario Levi bir konuşmasında kürsüye çıkıp ‘Merhaba’ diye söze başlamış ve ‘Merhaba: Benden sana zarar gelmez’ demektir diye sürdürerek, konuşmanın hemen hemen yarısını bu kefillikli selamın önemine ayırmıştı. Onu en çok o içten ‘Merhaba’sıyla hatırlayacağım…” dedi.
Yayıncılar Birliği X hesabından paylaştığı metinde “Yazar Mario Levi’nin vefatını üzüntüyle öğrendik. Ailesine, sevenlerine ve yayın dünyasına başsağlığı dileriz” derken Pelin Batu da “Çok ama çok üzgünüm. Sevgili Mario Levi’ti kaybettik. Tanıdığım en hoş, muzip, çalışkan, renkli insanlardan biriydi” dedi.