Türkiye'nin ABD'den aldığı F-16'ları Ege'de uçuramayacağı iddiası tartışma yaratırken 10Haber'e konuşan Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş 1978'den beri yapılan anlaşmalarda “ABD ile karşı karşı gelinirse proje durdurulur” maddesi olduğunu söyledi.
Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini gazetesi Türkiye’nin ABD’den satın aldığı F-16 savaş uçaklarını Yunan adaları üzerindeki uçuşlarda değil, yalnızca NATO ittifakı amaçları doğrultusunda kullanabileceği şartı getirildiğini ileri sürdü.
Euronews’in aktardığına göre, Kathimerini diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD Dışişleri Bakanlığının söz konusu şartı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili dört komitesine gönderdiği ve içeriği gizli tutulacak bir mektupla bildirdiğini yazdı.
Mektupta, bu koşulun ihlal edilmesi durumunda Dışişleri Bakanlığı’nın sorunu çözmek için inisiyatif almayı taahhüt ettiği ve sorun hala çözülmezse F-16 programının sonlandırılacağı belirtildi.
Haberde benzer bir gelişme Ankara’nın Rusya’dan S-400 füzesi satın alması sırasında da yaşandığı ve Türkiye’nin, ortak geliştirici ülke olduğu F-35 programından çıkarıldığı hatırlatıldı. Gazete ayrıca normalde Yunan hükümetinin, daha kapsamlı bir anlaşmanın parçası olduğu için mektubun içeriğini görmek isteyeceğini ancak Atina’nın Yunanistan’a yakın Kongre üyelerinin verdiği güvencelere dayanarak, mektubun metninin muhtemelen tatmin edici olduğuna inandığını ileri sürdü.
Haberde Dışişleri Bakanlığının koyduğu şartın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ukrayna’daki faaliyetlerine şüpheyle yaklaşan Kongre üyelerini F-16 satışı konusunda ikna etmek için konduğu da vurgulandı. İddiayla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığından resmi açıklama yapılmadı. Kathimerini’nin Vassilis Nedos imzalı haberinde, F-16 satışıyla ilgili söz konusu ayrıntının kamuoyuna açıklanmayacağı da aktarıldı.
Yunan basının iddiası Türk basınına “Türkiye F-16’ları Ege’de kullanamayacak” şeklinde yansısa da 10Haber’e konuşan Emekli Hava Pilot Korgeneral Erdoğan Karakuş, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana ABD ile yapılan silah anlaşmalarında “ABD menfaatleriyle karşı karşıya gelinirse bu proje durdurulur” şeklinde bir madde olduğunu söyledi.
Erdoğan Karakuş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gizli mektupta ‘Ege’de uçmamak kaydıyla’ özel bir yazı yok. ‘ABD menfaatleriyle karşı karşıya gelinirse bu proje durdurulur’ diye bir yazı var. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra da 8 adet F-4 gelmişti. F-4’lerin sayısı 60’a çıkartılacaktı, fakat ABD’nin ambargosu nedeniyle iki sene verilmedi. Bu uçaklar 1978’de verilirken de benzer bir madde vardı. ‘ABD menfaatleriyle karşı karşıya gelinirse proje durdurulur’ deniliyordu. Bu durumun önüne geçebilmek için bizim kendi savunma sanayimizi geliştirmek gerekir. 1964’ten 2024’e kadar bu ortamı yaşayan havacılar 60 yıldır bu çileyi çok iyi biliyor. Kendi uçağımızı yapamadığımız için bu gibi anlaşmalara maruz kalınıyor.”