Singapur'daki bir araştırma ekibi, akıllı kontakt lenslere güç sağlamak için gözyaşlarından enerji depolayan bir pil üretti.
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bir ekip, “Kontakt lensin pillerini gözyaşlarımızla şarj edebilir miyiz?” sorusuyla yola çıkarak ilginç bir buluşa imza attı.
Kontakt lensler uzun zamandır insanların gözlük yerine kullanmayı tercih ettikleri bir araç. Teknolojik gelişmelerin hızla gerçekleşmesi ve her şeyin akıllanmasından kontakt lensler de nasibini aldı. Şirketler, akıllı telefon gibi teknolojik cihazlara bağlanabilen ve kullanıcıların yakınlarında bulunan şeylerin bilgilerini görüntülemesini sağlayabilecekleri lensler geliştirmeye çalışıyor. Tabii bu tür uygulamaların gerçek olabilmesi için lenslerin dahili bir bataryaya sahip olması gerekiyor.
Akıllı lensler, kullanıcının gözleri için risk taşıyan metallerden oluşan endüksiyon bobini ve teli gibi oldukça ince piller kullanıyor. Nano Energy dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, NTU Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi’nde yardımcı doçent olan Lee Seok Woo liderliğindeki bir araştırma ekibi, şimdi metalin olmadığı bir pil tasarladı.
Etrafını çevreleyen dokular üzerinde iltihaplanma gibi olumsuz etki bırakmayan malzemelerden oluşan bataryanın kaplaması da glikoz bazlı. Bu kaplama, pilin içindeki suda bulunan sodyum ve klorür iyonlarıyla reaksiyona girerek, devre görevi görebiliyor. Sodyum ve klorür iyonları gözyaşlarında da bulunduğundan lensler pratik olarak hâlâ kullanıcının gözündeyken şarj edilebiliyor.
Woo bir basın açıklamasında, “Lens pillerini yapmak için kullanılan önceki teknikler, pil elektrotunun bir tarafı şarj edilirken, diğer tarafı şarj edilmediği için mükemmel değildi. Bizim yaklaşımımız enzimatik reaksiyon ve kendi kendini indirgeme reaksiyonunun benzersiz kombinasyonu yoluyla bir pilin her iki elektrotunun da şarj edilebilmesine yönelik” dedi. Ayrıca teknikte glikoz ve su kullanıldığı için lensin ömrü tamamlandığında bile hem çevre hem de kullanıcı için bir tehlike arz etmiyor.
Pil bir milimetreden çok daha ince olduğu için asıl sorun ne kadar enerji toplayabileceği ve ne kadar süreyle kullanılabileceği konusunda çıkıyor. Araştırmacılar icatlarını test etmek için yaptıkları simülasyonda pilin en fazla 45 mikroamper akım ve 201 mikrowatt güce ulaşabildiğini gördü.
Gözyaşı ile şarj işte bu noktada yardımcı oluyor. Simüle edilen gözyaşı çözeltisinde pilin ömrünün her 12 saatlik kullanımı bir saat daha uzattığı görüldü. Pil kullanılmadığı zamanlarda şarj için yüksek miktarda glikoz, potasyum ve sodyum iyonları içeren tuzlu su çözeltisinde tutulabilir.
Bununla birlikte bu yeni teknoloji piyasada ana akım olmaktan uzak. Zira pil yalnızca 200 kez şarj edilebiliyor. Yine de ekip teknolojiyi piyasaya sürmek için kontakt lens şirketleriyle temas halinde. Biz de sonucu merakla bekliyoruz.