FAA, çarşamba günü özel uzay şirketi SpaceX'e Starship roketini ikinci kez test etmesi için izin verdi. Uçuşun herhangi bir sorun çıkmazsa bugün yapılması bekleniyor.
Aylar önce gökyüzü tutkunları ekranlarının başına geçerek SpaceX’in kritik Starship uçuşunu izledi. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Starship için ilk kez test uçuşuna izin vermişti. Bu uçuşun önemi mürettebatlı Artemis 2 görevinde astronotların uzaya fırlatılmasında kullanılacak roketin Starship olması. Starship’in başarısı Artemis 2’nin akıbetini de belirleyecek çünkü.
Ancak uçuş başarısız oldu, her ne kadar SpaceX ve şirketin sahibi ABD’li milyarder Elon Musk bu başarısızlığı ders alacaklarını sağlayacak bir başarı olarak kabullense de FAA’nın bir daha ne zaman ikinci uçuşa izin vereceği belli değildi. Üstelik bölge sakinleri ve çevreciler de SpaceX’in uçuşlarının çevreye verdiği zarardan şikayetçiydi. Ancak SpaceX, Starship roketini Güney Teksas’taki tesisinden ikinci kez fırlatmak için FAA’dan izin almayı başardı.
FAA’nın onayının hemen ardından SpaceX, test uçuşunun herhangi bir sorun çıkmazsa bugün Türkiye saatiyle 16 civarında başlayacak ve yaklaşık iki saat sürecek bir zaman diliminde gerçekleşmesinin planlandığını söyledi.
Her şey plana uygun giderse, Super Heavy, devasa 33 motorunu ateşleyecek ve Starship kapsülünü Meksika Körfezi’ne fırlatacak. Yakıtı tükendikten sonra Super Heavy, Starship uzay aracından ayrılacak ve okyanusa düşecek.
Starship daha sonra kendi motorlarını ateşleyecek ve Dünya’nın yörüngesine girecek hıza ulaşmaya çalışacak ki bu genelde uzay araçlarının saniyede yaklaşık 5 mil yol almasını gerektiren bir hız. Tüm bunlar hepi topu bir buçuk saat içinde gerçekleşecek.
Starship’in nisan ayındaki ilk uçuş denemesi, roketin yaklaşık 24 mil yüksekteyken imha olmasıyla ateş topuna dönüşmesiyle sonuçlanmıştı. Roketin kalkışının yarattığı şok fırlatma rampasına zarar vererek büyük enkaz parçalarını bölgeye ve kıyı şeridine saçmıştı. O zamandan bu yana SpaceX, fırlatma rampasına roketin motorunun neden olduğu titreşimleri hafifletmesi amaçlanan su bastırma sistemi ekledi.
NASA Apollo döneminde astronotlarını Ay’a götüren Saturn V roketinin iki katı itiş gücüne sahip olan rokete 4 milyar dolar yatırım yapıyor. Uzya ajansı, Starship’i insanları Ay’a yeniden götürme ve uydumuzu kolonileştirme amacı taşıyan Artemis programının bir parçası olarak Ay yüzeyine insanlı inişi gerçekleştirmek için kullanmayı planlıyor.
Super Heavy güçlendiricisi ve uzay aracıyla 400 fit uzunluğundaki Starship, tamamen yeniden kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Bu da fırlatma alanına dönerek yakıt ikmal yapıp tekrar uçabileceği anlamına geliyor.
NASA yöneticisi Bill Nelson, yakın zamanda verdiği bir röportajda SpaceX’in uçuş testlerine devam etmesine sabırsızlandığını söyledi. NASA’nın roketi kullanmak için önce Starship’in güvenli bir şekilde uçabileceğinin kanıtlanması gerekiyor. SpaceX’in ayrıca Ay’a göndermeden önce roketin Dünya yörüngesinde yakıt ikmali yapma konusunda uzmanlaşması için daha birçok uçuş testi yapması gerekecek ki bu da daha önce hiç yapılmamış çok zor bir iş.
“SpaceX’in roketini test edebilmesi bizim için çok önemli” diyen Nelson “Programdaki büyük bir gecikme NASA için çok ciddi endişe yaratacaktır” diye ekledi. Bu endişenin bir nedeni de “Ay’a Çin’den önce gitme yarışı.”