Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Gürcistan'ın NATO'ya katılma ihtimalinin gerçek olması halinde ayrılıkçı Güney Osetya ve Abhazya bölgelerinin Moskova tarafından ilhak edilebileceği uyarısında bulundu.
Gürcistan ve Rusya 2008 yılında ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri için kısa ama kanlı bir savaşa girişmişti. O zamandan bu zamana Rusya’nın Gürcistan ile ilişkileri iyileşmiş olsa da Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Gürcistan’ın da NATO ittifakına katılması halinde Moskova’nın harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğinin işaretlerini verdi.
Tiflis, ABD öncülüğündeki NATO ittifakına katılmanın ülkenin toprak bütünlüğünü korumaya yardımcı olabileceğini düşünüyor ve birliğe katılmakta kararlı olduklarını da defalarca dile getirdiler. NATO’nun resmi internet sitesinde ise, ‘Gürcistan’ın NATO’nun en yakın ortaklarından biri olduğu’ belirtiliyor.
Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal hareketinden bu yana sürekli sert açıklamalarıyla öne çıkan Medvedev, bugün bir gazetede yayınlanan demecinde Gürcistan ile dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Argumenty I Fakty gazetesinde yayınlanan bir haberde, Batı’nın Gürcistan’ın NATO’ya katılma olasılığını tartışarak yeni bir gerginlik yaratmaya çalışmakla suçlayan Medvedev, “Abhazya ve Güney Osetya’da Rusya’ya katılma fikri hâlâ popüler. Eğer ortaya makul bir sebep çıkarsa bu pekâlâ gerçek olabilir. Endişelerimiz gerçeğe dönüşürse oturup beklemeyeceğiz” sözlerini dile getirdi.
Gürcistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Abhazya ve Güney Osetya bölgelerindeki kontrolünü kaybetmişti. Tiflis, Güney Osetya’nın kontrolünü güç kullanarak yeniden ele geçirmeye kalkışınca Moskova, 2008 yılında bu iki bölgenin bağımsızlığını resmen tanımış, bu da Rusya’nın karşı saldırısına yol açarak Moskova güçlerinin kısa süreliğine bölgeye girmesine neden olmuştu.
Rusya, Ukrayna’yı işgalinin esas sebebi olarak Kiev’in NATO’ya katılma isteğini gerekçe gösteriyor. Soğuk Savaş döneminde ABD öncülüğünde Batı’nın askeri güvenlik bloğu olarak oluşturulan NATO, günümüze kadar yayılmacı bir politika izleyerek Rusya’nın bitişiğindeki Ukrayna’ya kadar dayandı. Dolayısıyla Rusya, bunu kendi güvenliğine karşı bir tehlike olarak görüyor.