Dünyanın en büyük renk kataloğuna sahip olan Pantone Renk Enstitüsü, 2024’ün rengini seçti. Şeftali tüyü, yakınlık ve bağ kurma özlemimizi yansıyor, yumuşak bir sıcaklık hissi veriyor.
Pantone Renk Enstitüsü 2024’te moda ve tasarımda sık sık göreceğimiz yılın rengini şöyle tanımladı: Her şeyi kucaklayan doğasıyla zihni, bedeni ve ruhu zenginleştiren kadifemsi yumuşak bir şeftali tonu.
Enstitü başkanı Leatrice Eiseman bu rengi seçmelerinin nedenini şöyle açıkladı: “Yakınlık ve bağ için doğuştan gelen özlemimizi yansıtan bir renk tonu ararken, sıcaklık ve modern zarafetle ışıldayan bir renk seçtik. Şefkatle yankılanan, dokunsal bir kucaklama sunan ve gençlik ile zamansızlık arasında zahmetsizce köprü kuran bir renk tonu.”
Her şeyin başladığı yer Intercolor. Burası renk uzmanlarından oluşan kar amacı gütmeyen uluslararası ve disiplinlerarası bir platform. İki yılda bir toplanıyor. Burada gelecek iki yılın renk trendleri belirleniyor. Bir başka deyişle bizim bir mağazanın vitrinine bakıp “Bu sene sarı renk çok moda” dememiz neredeyse iki yıllık bir çalışmanın ürünü.
Dünyanın her yerinden renk uzmanlarının 2021’deki bir zoom toplantısında. Fotoğraf: Intercolor
Intercolor’da belirlenen temalar ve trendler boya sanayisine, iplik ve kumaş sanayisine gidiyor.
İşin biraz daha somutlaşması için bu noktada Pantone Renk Enstitüsü devreye giriyor ve moda, otomotiv ve yayıncılık gibi sektörlere renk katalogları hazırlıyor.
Renk sayısı onlar ya da yüzler mertebesinde değil, Pantone Moda + Ev kataloğunda 2100’den fazla renk tonu var.
Yılın rengi adını şeftaliden değil tüyünden alıyor. Fotoğraf: Shutterstock
Başkanı Leatrice Eiseman Vogue Türkiye’de renk adları ile ilgili bir yazıda şöyle anlatmış: “Renklerin kendisi kadar onlara verdiğimiz isimleri de önemsiyoruz. Uzmanlarımız renklere bakıp çağrışımlarını yazıyor ve isimler üzerinde tartışıyor. Olumlu çağrışımları olan bir isim rengi de güçlendiriyor.”
Bu kadar çok renk olduğu düşünülünce renkler arasında çok küçük nüanslar olduğu anlaşılabilir. Bu yüzden Pantone karışıklığa yer vermemek için isimleri İngilizce kullanıyor. isimden de önemlisi renge bir kod veriyor.
Yılın rengi ‘Şeftali tüyü’ kataloglarda böyle yer alacak