Bilim insanları, kadınların hamileliğin ilk üç ayında yaşadığı mide bulantısı ve kusmanın fetüsün ürettiği bir hormondan kaynaklandığını ortaya koydu. Yani bulantıdan kurtuluş yok.
Hamilelik öncesinde doğal olarak düşük olan hormon seviyeleri birinci trimester denilen ilk üç aylık dönemde artıyor. Aynı dönemde kadınların yüzde 80’i mide bulantısı yaşıyor. Bu durumun nedeni bugüne kadar bilinmiyordu.
The Guardian’ın haberine göre araştırmayı yürüten Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi’nde nüfus ve halk sağlığı bilimleri uzmanı Marlena Fejzo, “Artık kadınların hamilelik sırasında alışkın olduklarından daha yüksek seviyelerde GDF15 hormonuna maruz kaldıklarında mide bulantısı yaşadıklarını biliyoruz” dedi.
Bulantı ve kusma, hamile kadınların yaklaşık yüzde 80’ini etkiliyor. Yüzde 2’lik bir grup ise ‘hiperemezis gravidarum’ (HG) adı verilen bir durum geliştirerek kilo kaybı, susuzluk, böbrek fonksiyonlarında bozukluk sebebiyle hastanede tedavi görüyor.
Bulantıları için kısmen etkili bazı tedaviler olsa da, hastalığın bilimsel olarak anlaşılamaması ve hamilelikte ilaç kullanma korkusu, birçok kadının bu sıkıntıyı yaşamasına yol açıyor.
Gebelik sırasında yaşanan hastalıklarla ilgili kadınlara destek veren bir yardım kuruluşunun genel müdürü Charlotte Howden, ‘hiperemezis gravidarum’ sebebiyle gittiği doktorun kendisine zencefil çayı ile az ve sık yemeyi önerdiğini ancak sonunda durumun ciddiyetinin anlaşıldığını ve hastaneye kaldırıldığını anlatıyor:
“Nedeni bilinmeyen bir rahatsızlık yaşadığınızda ve açıklama yapılmadığında ‘Acaba ben mi durumu abartıyorum’ diye düşünüyorsunuz. Bu hastalık Galler Prensesi’nin başına gelene kadar doğru düzgün bilinmiyordu bile. İlgilenilen bir araştırma alanı değildi.”
Marlena Fejzo’nun Nature’da yayımlanan makalesi bulantının fetüsün salgıladığı GDF15 hormonu ile ilişkisini gösteren çok sayıda kanıt sunuyor. Bu hormonu düşürmek bulantıyı engellemenin bir yolu. Bir başka seçenek de kadınları hamilelikten önce hormona maruz bırakarak “hazır hale getirmek”.
GDF15 hamilelik dışında tüm dokularda düşük seviyelerde üretiliyor. GDF15’i kodlayan gende nadir bir mutasyona sahip olan kadınlarda ise çok daha düşük seviyelerde görülüyor. İşte bu kadınlar sonu hastanede biten ciddi bulantı ve kusma sorunu yaşıyor.
Benzer şekilde, kronik olarak yüksek GDF15 seviyelerine neden olan kalıtsal bir kan hastalığı olan beta talasemi hastaları da gebelik sırasında ciddi bulantı yaşamıyor.
Fareleri hamilelikten önce düşük dozda GDF15’e maruz bırakan araştırmacılar bir sonraki adımda aynı deneyi insanlar üzerinde yapmayı planlıyor.